Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να απαντήσει αμέσως και σκληρά ,στους λωποδύτες, αεριτζήδες της Morgan Stanley/Smith Barney/ Citigroup.

Η σχεδόν χρεοκοπημένη Morgan Stanley , εξαπέλυσε για δεύτερη φορά ,κερδοσκοπική επίθεση, κατά της ελληνικής οικονομίας, και του ελληνικού λαού, με στόχο την αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, και των κερδών της.
Με «έκθεση» των αναλυτών της «προειδοποιεί», ( για δεύτερη φορά από τον Ιανουάριο), ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την ύφεση, και θα εμφανίσει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -0,1%.
Η Morgan Stanley διατυπώνει την άποψη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να «υποφέρουν», και στηρίζει την αρνητική της άποψη «στη μειωμένη διάθεση των επενδυτών για τους τίτλους των περιφερειακών οικονομιών».

Ως εκ τούτου οι αναλυτές αναμένουν τη διαμόρφωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 5,76% φέτος και ακόμα υψηλότερα, στο 6,39% για το 2010.

Η «ετοιμοθάνατη» Citigroup δημοσίευσε έκθεση με εκτιμήσεις των στελεχών της, για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στην οποία υπολογίζε , ότι, τα ανεξόφλητα δάνεια που έχουν χορηγήσει 17 ευρωπαϊκές τράπεζες, ανέρχονται στα 500 δισ. ευρώ, και περιελάμβανε , στον όμιλο των 17 «εκτεθειμένων» τις ελληνικές, Εθνική, Alpha και Eurobank.

Με βάση ένα σενάριο για ζημίες στο 20% του συνόλου των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των τραπεζών ,στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, η Citigroup προέβλεπε ζημίες μετά φόρων, 4,12 δισ. ευρώ για την Εθνική , 3 δισ. ευρώ για τη Eurobank , 2,1 δισ. ευρώ για την Alpha Bank και 1,6 δισ. ευρώ για την Πειραιώς.
Η έκθεση προκάλεσε «κατάρρευσή» των μετοχών των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε δηλώσεις του την επόμενη μέρα ανέφερε πως τα πιο σημαντικά κεφάλαια για την ανατολική Ευρώπη προέρχονται από 10-12 γερμανικές, αυστριακές, ιταλικές, βελγικές και ελβετικές τράπεζες.

Οι δύο εκθέσεις, δεν είναι άσχετες μεταξύ τους.
‘Όπως έχουμε πει από το δελτίο των 11, οι διοικήσεις της Citigroup και της Morgan Stanley συζητούν από τον Ιανουάριο ,για την συγχώνευση των χρηματιστηριακών τους δραστηριότητων , σε μια νέα γιγαντιαία Εταιρία ,με την επωνυμία Morgan Stanley- Smith Barney .
Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα στο τέλος τους. Και όπως ανακοινώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, «οι κορυφαίοι σύμβουλοι της κοινοπραξίας του Morgan Stanley/Smith Barney θα παίρνουν επιδόματα που θα μπορούσαν να φθάσουν συνολικά μέχρι 3 δις, δολάρια.

Επομένως, οι δύο εκθέσεις, εκδόθηκαν από την ίδια εταιρεία, με έναν κοινό σκοπό. Να κερδοσκοπήσουν στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, και να αυξήσουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Ηταν μια κίνηση κακόβουλη, αδιαφανής, κερδοσκοπική.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην αρχή του χρόνου, καθοριστικά τα ακόλουθα 21 χρηματοδοτικά και πιστωτικά ιδρύματα ως Βασικοί Διαπραγματευτές Αγοράς (Primary Dealers) στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά το έτος 2009:

BANCA IMI S.p.A , BARCLAYS BANK PLC ,BAYERISCHE HYPO-UND VEREINSBANK , BNP PARIBAS S.A. ,CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD,CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD , DEUTSCHE BANK AG, ,GOLDMAN SACHS INTERNATIONALHSBC BANK PLC ,ING BANK NV ,JP MORGAN SECURITIES LTD ,MERRILL LYNCH INTERNATIONAL ,MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL LTD , NOMURA INTERNATIONAL PLC ,ROYAL BANK OF SCOTLAND PLC ,SOCIETE GENERALE, ALPHA BANK S.A, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EMPORIKI BANK EFG EUROBANK ERGASIAS AE , ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ.
Επομένως η μόνη λογική αντίδραση της Ελλάδας, και όχι μόνο της ελληνικής κυβερνήσεως, είναι ,αφενός η έκδοση νέας αποφάσεως, με την οποία θα αποκλείονται οι κερδοσκόποι από την διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων, για λόγους ηθικής, και αφετέρου, η κατάθεση μηνύσεων και αγωγών, για την προστασία της της ελληνικής οικονομίας αλλά και των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών.
Η Δημοκρατία πρέπει να απαντήσει στην ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ.

Σπύρος Χατζάρας
ΥΓ.Από τον Αύγουστο του 2007, οι χρηματοοικονομικές αγορές παγκοσμίως υποφέρουν από μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης. Επίτροπος ΜακΓκρίβι.
ΥΓ. Έχουν περάσει ήδη 48 ώρες και…. ουδεμία αντίδραση
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: