Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Η σιωπή του αμνού…. Κώστα και το απόρρητο σχέδιο «Ψωροκώσταινα».

Τα κατάφερε και πάλι!
Υπεράσπισε το «εθνικό συμφέρον», παρά τα δύο καρπούζια που κρατούσε στη μασχάλη.
«Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος», ακολούθησε την αρχαία συμβουλή, «Λάθε βιώσας», και έμεινε σιωπηλός. Δεν ανακατεύτηκε στους καβγάδες των άλλων.

«Οι κυβερνήσεις» , είπε, «δεν μπορούν να αγνοούν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης», και γι' αυτό τους παρακάλεσε να δώσουν κάτι, στον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα που είχαν μείνει έξω από το Barleymont.

Ζήτησε αποφυγή του προστατευτισμού, την προώθηση και την αξιοποίηση της ενιαίας αγοράς, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως ζήτησε να ενισχυθούν ειδικοί τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αυτοκινητοβιομηχανία αλλά με τρόπο ώστε να μην πληγεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα.

Είπε ναι σε όλα και σε όλους. Και στον Νικολά και στην Αγγέλα.

Οι άλλοι, που παριστάναν τον «καμπόσο», συμφώνησαν τελικά, να κάνουν ότι τους λένε οι τραπεζίτες, και δεσμεύτηκαν για «συντονισμένη» δράση εντός του πλαισίου της Ε.Ε. Το ίδιο είχε αποφασίσει και αυτός. Να μείνει εντός του «πλαισίου» . Πριν τους άλλους μάλιστα . «Κανένα πρόβλημα για την εξυπηρέτηση του χρέους», διαβεβαίωσε τους τραπεζίτες, που περιμένουν τους τόκους για να κλείσουν τα βιβλία τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κράτησε το στόμα του κλειστό σε ό,τι αφορά το πολιτικό ζήτημα της κρίσης. Αυτά είναι για τους μεγάλους. Όχι για την Ψωροκώσταινα.

Δεν μίλησε για το ζήτημα αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας, ούτε ασχολήθηκε με τις κινήσεις που γίνονται, από Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Αν βγούμε εμείς μπροστά θα είναι σαν να στέλνουμε μήνυμα στις αγορές ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα δανειοδότησης», εξηγούσαν οι «επί κοινωνιολόγοι» του κ. Καραμανλή.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου είχε συναντήσεις με τον Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup, και τους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα για την περιστολή των δαπανών του δημοσίου.

Πίσω στην Αθήνα, όλοι σχεδόν απέρριψαν το σχέδιο ….Ψωροκώσταινα.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιστρέφει από τις Βρυξέλλες «όπως έφυγε, χωρίς ιδέες, χωρίς σχέδιο για τη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. «Ανίκανος να διεκδικήσει ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο «Συνασπισμός» , «κατάντησε την Ελλάδα να επαιτεί, αντί να απαιτεί» τόνισε ο ΛΑΟΣ. Η Αλέκα δεν ασχολήθηκε. Άλλωστε στον Περισσό, γιορτάζουν, μαζί με την Καθαρά Δευτέρα, την επέτειο της 3ης Διεθνούς.

Οι τραπεζίτες συντόνισαν το μέτωπο των «ανατολικών», (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρουμανία και Βουλγαρία), που αγωνίζονται, για να μην επιστρέψει ο «προστατευτισμός» , δηλαδή για να μην υποστηριχθούν οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες έναντι των αμερικανικών, και για να μην εκδοθούν « ευρωομόλογα» από τις χώρες της ευρωζώνης, ώστε να συνεχίσουν να εισπράττουν υψηλά επιτόκια, οι Αμερικανοί «επενδυτές».

Το Βερολίνο ,( η Μπούντεσμπανκγ), έδωσε τη γραμμή. Ο πρόεδρος της Μπουντεσμπάνκ Αξελ Βέμπερ, δήλωσε ότι ανησυχεί πιο πολύ για την κατάσταση των χωρών που διέρχονται μεγάλη κρίση στο τραπεζικό τους σύστημα (Ιρλανδία, Ανατ. Ευρώπη) παρά για την υπερχρέωση κρατών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία και απέρριψε τη λύση της έκδοσης «ευρωομολόγων», επισημαίνοντας ότι, «αυτός θα ήταν ο λάθος δρόμος. Η κοινή ευθύνη για τα εθνικά δημοσιονομικά δεν είναι σύμφωνη με το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. Πρέπει να γίνει καθαρό πως τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλαμβάνουν από μόνα τους ευθύνες για τη δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζουν. Δεν αποκλείω να υπάρξει βοήθεια σε ασθενέστερα οικονομικά κράτη μέλη. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με πολύ αυστηρούς όρους επιτήρησης και σε εξαιρετικές συνθήκες».

Τα παιδιά, της Ανατολής, ανακάλυψαν τώρα, την Ευρώπη των «δύο ταχυτήτων». Όταν ήταν απασχολημένα με τον Μπρέζνιεβ, δεν ήξεραν για το σχέδιο Αντρίενσεν, για την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» , και των «ομόκεντρων κύκλων». Αργά το έμαθαν.

Στο Βερολίνο, συναντήθηκε η πρώτη ταχύτητα. (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία). Στην καρδιά των συστήματος, στο κέντρο του κύκλου, ήταν ο κ.Τρισέ, που εκπροσωπούσε και τα «παιδιά της Φρανκφούρτης», και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας , που εκπροσωπούσε και το Σίτυ. Την δεύτερη ταχύτητα, τους 11 μικρούς (νεγρούς;) εκπροσωπούσε ο πρόεδρος Γιούνκερ του Eurogroup κ. Γιούνκερ.

Οι Φιλελεύθεροι-(Χμέρ) της «Ανατολής», ανήκουν στην τρίτη και την τέταρτη ταχύτητα. στόχο το συντονισμό των «27» στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η συνάντηση των 27, ήταν η «ολομέλεια» , των «κύκλων». Στόχος ο συντονισμός, (εκ νέου), των εθνικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Είναι προφανές ότι απέτυχε ο συντονιστής. Η Επιτροπή. Τον περασμένο Οκτώβριο οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης, είχαν συναντηθεί επί γαλλικής προεδρίας στο Παρίσι για να συντονιστούν έναντι της κρίσης. Τώρα και πάλι συντονισμός, αλλά κυρίως μέτρα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Προστατευτισμός ή ανταγωνισμός;

Για όσους δεν το κατάλαβαν, μετά τους ανεύθυνους τώρα θα έχουμε τους ασυντόνιστους. Συντονισμός κύριοι. Συντονισμός .Για να σωθούν οι Τράπεζες.(και οι τραπεζίτες που ζουν από τους τόκους).

Σπύρος Χατζάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: